@title

به ترکی آذربایجانی: Bakı پایتخت جمهوری آذربایجان، بزرگترین شهر و همچنین بزرگترین بندر این کشور است. این شهر بر ساحل غربی دریای خزر در شبه جزیره آب‌شوران قرار دارد و یکی از مناطق نفت‌خیز جهان می‌باشد. باکو پر جمعیّت‌ترین شهر قفقاز است. وجود تعداد بسیاری از پارک‌های ساحلی و برگزاری برنامه‌های متعدد هنری از جمله موسیقی، تئاتر و اپرا جذبه خاصی به این شهر داده‌است.

جاذبه‌های گردشگری باکو :

در باکو باله و اپرا از هنرهای فعال این شهر است و سالن‌های باله، اپرا و همچنین موزه فرش و هنر باکو از مکان‌های دیدنی این شهر می‌باشند. دیسکوها و کلوپ‌های متنوع باکو از دیگر مکان‌های مورد توجه مردم و توریست‌های این شهر است. سواحل زیبای باکو از دیگر مناطق بسیار مورد توجه در این شهر می‌باشند. همچنین به دلیل قدمت بالای این شهر، نباید از مکان‌های تاریخی این شهر غافل گردید. باکو به دلیل موقعیت جغرافیایی خود، از مراکز عمده خرید و فروش کالاست و دارای بازارهای استثنائی است. بسیاری از کمپانی‌های بزرگ پوشاک و خوراک دنیا در باکو شعبه دارند.

بش بارماک داغی (beshbarmaq dag):

به معنای «کوه پنج انگشت» یکی از جاذبه های طبیعی آذربایجان است و حدود ۵۲۰ متر بالاتر از سطح دریا واقع شده است. این کوه یکی از مکانهای مقدس آذربایجان نیز هست و برای آذربایجانی ها ارزش بسیاری دارد.

ایچری شِهِر (içeri seher):

شهر ایچری در واقع شهر باستانی باکو است که با دیواری محصور شده است. این بافت قدیمی را با نام «ارگ باکو» نیز می شناسند. این شهر در دوران پارینه سنگی ساخته شده است. خیابان ها باریک، کاخ های قدیمی و مسجدهای گوناگون با معماری های زیبا و جذاب از جمله دیدنی های ایچری شِهِر هستند. ایچری شِهِر دو کاروان سرا، ۳ چشمه آب و ۲۳ محله دارد و مشهورترین جاذبه آن قلعه دختر است.

تاریخ آذربایجان و باکو در واقع با «ایچری شَهَر» رقم خورده است و در داخل خود تاریخ یک ملت و قوم را جای داده است. ایچری شَهَر که از آن با نام «ارگ باکو» نیز یاد می‌شود به‌تدریج مابین قرون 11 تا 19 میلادی ساخته شده است.

این قسمت شهر در شمال غربی خلیج باکو واقع شده و جزو دیدنی‌ترین مکان‌های باکو بشمار می‌رود که در سال ۲۰۰۰ میلادی در شمار میراث جهانی یونسکو قرار گرفت. در این شهر قدیمی محصور شده در دیوارها، می‌توانید کاخ شیروان شاه و قلعه دختر را ببینید. این ارگ از زمان پارینه‌سنگی تاکنون محل زندگی انسان‌ها و قومیت‌های مختلف همچون ساسانی، زرتشتی، شیروانی، ایرانی، عربی، عثمانی و روسی بوده است.

ایچری شَهَر، همراه با برج و حصار قلعه شهر به‌عنوان یکی از آثار برجسته تاریخی؛ باکو را به یکی از قطب‌های گردشگری آسیا و قفقاز تبدیل کرده است.

ارگ قدیمی باکو (walled city of baku ):

این ارگ در ساحل غربی دریای خزر واقع شده است و جزو میراث جهانی یونسکو به شمار می رود. در این شهر قدیمی محصور شده در دیوارها می توانید کاخ شیروان شاه و قلعه دختر را ببینید. این ارگ را با نام ایچری شهر نیز می شناسند و از زمان پاره سنگی تاکنون محل زندگی انسان ها و قومیت های مختلف همچون ساسانی، زرتشتی، شیروانی، ایرانی، عربی، عثمانی و روسی بوده است.

قصر شیروان شاه در قرن ۱۲ میلادی توسط سلسله شیروانی ساخته شده است که پس از زلزله در شاماخا، پایتخت خود را با باکو منتقل کردند.

لاهیج (lahic):

لاهیج یکی ار روستاهای باکو است و در دامنه های جنوبی قفقاز واقع شده است. این روستا با کمتر از یکهزار نفر جمعیت، گویش فارسی-تاتی دارند و بیشترین شهرت آن برای صنعت مسگری و صنایع مسی زیبای آن است. قالی های این روستا نیز شهرت بسیاری دارند. معماری فوق العاده بازار این روستا، مناظر طبیعی خیره کننده و چشم انداز کوهستان لحظه هایی مملو از آرامش را برای گردشگران رقم می زنند.

قلعه دختر (maiden’s tower):

از آثار دوره ساسانی در شهر باکو است . برای رسیدن به بالای برج دختر باید پله های مارپیچ را طی کنید تا از بالای آن نمای ۳۶۰ درجه از شهر را ببینید. این قلعه که به زبان ترکی «قیز قله‌سی» گفته می شود، 5/29 متر طول، ۱۶ متر عرض و ۶ طبقه دارد.

قلعه دختر در روزگار قدیم نیایشگاه آناهیتا بوده است و زرتشتیان برای زیارت به آنجا می روند. این برج جزو میراث جهانی یونسکو است.

قوباستان (qobustan):

قوباستان کوه آتشفشانی عجیبی است که می توان انواع حجاری های روی سنگ عصر سنگ و برنز را روی آنها مشاهده کرد. این کوه نیز از دیگر جاذبه های شهر باکو است.

پارک ملی قوبوستان یا پارک فرهنگی هنری سنگی قوبوستان که منطقه ای وسیع در جنوب شرقی کوه های قفقاز و تقریبا ۶۴ کیلومتری جنوب غربی باکو است، مابین دو رود «پیرساقات» و «سوماقیت» قرار گرفته است. این پارک دارای کوه ها و تپه های متعدد، به همراه دره های عمیق و تنگ است که در سال ۱۹۶۶ به دلیل کشف غارهای باستانی مسکونی، اشیاء تاریخی، گاز-سنگها و گِل فشان ها* و همینطور سنگ نگاره های منحصر بفردی که عمری بین ۵ هزار تا ۴۰ هزار سال دارند، تحت حفاظت در آمده و در سال ۲۰۰۷ به فهرست میراث جهانی یونسکو راه یافت.

بیشترین اهمیت این منطقه به قدمت خیلی طولانی آن برای سکونت بشر بر می گردد ، بطوریکه ۶ هزار سنگ نگاره آن از اهمیت تاریخی و فرهنگی فراوانی برخوردارند . پیش بینی می شود قدمت سکونت بشر در این منطقه به عصر یخبندان می رسد .

اغلب سنگ نگاره ها شامل انسان های شکارچی، نقش اسباب و وسایل شکار، رقص و مبارزه ها و قایق های نظامی

شکی (sheki):

شهر شکی یکی از زیباترین روستاهای آذربایجان است که در دل کوه واقع شده است. این شهر مملو از مساجد و کاروانسراهای زیبا است که همه به قرن ۱۸ میلادی تعلق دارند. این شهر حدود ۶۳ هزار نفر جمعیت دارد و شمال غربی باکو واقع شده است.

یانار داغ باکو :

به معنای کوه سوزان می باشد.این کوه همانطور که از نامش پیداست دایم در حال سوختن است.دلیل این آتش وجود گاز طبیعی در دل کوه است این کوه در فاصله کمی از باکو واقع شده است و حدود 10 متر از آن به طور شبانه روز در حال سوختن و شعله ور بودن است.

پارک مفاخر باکو :

آرامگاه بزرگان و مفاخر و مشاهیر آذربایجان است . لقب پارک مفاخر به دلیل سرسبزی و زیبایی اش می باشد . بزرگانی چون حیدر علی اف ، ابوالفضل ایلچی بیگ ، رشید بهبودوف ، شوکت علی اکبروا در این مکان به خاک سپرده شده اند. نکته جالب این پارک این است که مجسمه های زیبای هر فرد بر سر مزارش می باشد.

خینالیق باکو :

یک روستای کوهستانی دور افتاده در شمال شرقی آذربایجان است.اهالی این روستا به زبان خینالیق و ترکی آذربایجانی حرف می زنند و در آنجا آثار بسیاری از ایرانی های زرتشتی را می توان مشاهده کرد.این روستا محل زندگی یکهزار تات می باشد.این روستا مملو از هندو ها و بوداییان است .

ساختمان حیدر علی اف باکو :

در شهر باکو جمهوری آذربایجان و با معماری مشهور و معروف شرکت زاها حدید که شرکتی ایرانی می باشد با مسئولیت خانم سارا شیخ اکبری که طراحی داخلی این پروژه را به عهده داشت در سال 2013 ساخته شد.

از سال 1991 و از زمانی که باکو مستقل شد جمهوری آذربایجان به شدت به نوسازی و توسعه زیر ساخت های باکو و سبک معماری این شهر پرداخت و برای باکو سرمایه گذاری کرد.

هدف از طراحی و ساخت ساختمان حیدر علی اف به منظور انجام برنامه های فرهنگی این کشور و بیان احساسات از فرهنگ آذری و خوش بینی به یک ملت که جلوه ای از آینده ست نیز می باشد.

فرم هندسی این بنا در مقابل معماری خشک دوران شوروی در باکو بسیار رواج دارد را در هم می شکند. در واقع این بنا درک و احساسات لطیف فرهنگ آذری را به نمایش می گذارد و چهره ی خوش بین یک ملت با نگاهی رو به آینده را نشان می دهد. طرح این ساختمان ارتباطی سیال و پیوسته بین درون ساختمان و میدان اطراف برقرار کرده است.در واقع این میدان به تمام قسمت های شهر باکو دسترسی دارد.

فرم بندی حجم با امواج و انشعاب ، تا شدگی ها و انعطافش سطح میدان را به چشم انداز معمارانه ای تبدیل کرده که عمل کردهای بسیاری از جمله دعوت ، خوش آمد گویی ، هدایت بازدید کنندگان به سطوح مختلف درون بنا را در بر می گیرد .

هدف طراح از طرح این بنا پیوند دادن درک تاریخی از معماری این محل نه بوسیله تقلید استفاده از اشکال آن بلکه ارتقا آن به تفسیر محکم امروزی بوده که یک درک ظریف و بی بدیل را منعکس می سازد.

آیین زرتشتی باکو :

در آتشگاه سوراخانی می توانید از نزدیک شاهد آیین زرتشتی باشید. معبد سوراخانی در قرن 18 میلادی توسط زرتشتیان ایرانی که در باکو زندگی می کنند ، ساخته شده است. معبد سوراخانی در سال 1975 به موزه تبدیل شد و در سال 1998 میلادی در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.

مراکز خرید باکو :

مرکز خرید پارک بلوار یک مرکز بزرگ 6 طبقه با 99 فروشگاه برای هر نوع سلیقه است. این مرکز تنها ۵ دقیقه با ایستگاه ساحل فاصله دارد. این مرکز دارای سینما،‌ محل بازی کودکان و رستوران با مناظر زیبای دریای خزر می‌باشد. فروشگاه‌های Adidas - Benetton - Debenhams - Jack Jones - Mango - Nike و... در این مرکز شعبه دارند.

تنوع کالاها در طول چندساله گذشته رشد چشمگیری یافته و با توجه به بهای مناسب آن‌ها، باکو را مبدل به مقصدی مناسب برای خرید نموده‌اند. البته بسیاری از کالاها از ترکیه وارد می‌شوند، اما فرش و گلیم، اشیاء عتیقه، ظروف کریستال و عروسک‌های روسی محبوب‌ترین کالاها را نزد خریداران تشکیل می‌دهند. فروشگاه‌ها و مراکز خرید در سطح شهر باکو پراکنده‌اند. در نزدیکی میدان فواره می‌توانید تراکم فروشگاه‌های فرش، لوازم الکتریکی و عروسک‌های سنتی ماتریوشکا را شاهد باشید. بازار‌های روباز و دکه‌های خیابانی بسیاری نیز در باکو وجود دارند که هر آنچه می‌توانید تصور کنید را به فروش می‌رسانند. شهر کهن باکو نیز مملو از فروشگاه‌های سوغات، عتیقه و صنایع‌دستی است.

چند نکته برای خرید:

• پیش از خرید در باکو به تاریخ انقضا، مارک‌های تقلبی و کیفیت اجناس دقت کنید.

• گرچه برخی فروشگاه‌ها دلار آمریکا را نیز می‌پذیرند، بسیاری دیگر تنها منات را قبول می‌کنند.

• کارت‌های اعتباری از دلار نیز اقبال کمتری دارند.

• اغلب فروشگاه‌ها تا ساعت ۸ شب باز هستند.

غذاهای آذربایجانی :

کشور آذربایجان از کیفیت و تنوع غذایی بسیاری بهره‌مند است به‌طوری که بسیاری از افراد آنجا را با غذاهای لذیذ آن می‌شناسند. قابل‌ذکر است که هزینه غذا (و در کل سایر هزینه‌ها) در کشور آذربایجان، به نسبت کشور ما ارزان‌تر است.

رستوران‌های باکو برای آذری‌ها غذا بخش مهمی از فرهنگ را می‌سازد و ریشه در تاریخ، سنت و ارزش‌های ملی دارد. باروری زمین و منابع غنی آبزیان دریای خزر تنوع غذایی غنی‌ای را پدید آورده است. آذربایجانی‌ها بیش از ۳۰ نوع آش، شامل آن‌هایی که با ماست تهیه می‌شوند، انواع کباب و ششلیک، کوفته و پلو دارند. طرز طبخ و طعم این غذاها با آنچه اقوام آذری ساکن در ایران تدارک می‌بینند تفاوت اندکی دارد. انواع میوه خشک‌شده نیز در طبخ غذا مورد استفاده هستند.

آذری‌ها همچنین در بهره‌گیری و وفور انواع سبزیجات در غذاهایشان مشهورند و جدای آن بشقاب سبزیجات تازه عموماً به همراه غذا سرو می‌شود. چای نوشیدنی اصلی مردم آذربایجان است، آن را پیش از صرف غذا می‌نوشند و همچنین همیشه برای خوش‌آمد گویی به مهمانان مهیا می‌شود.

مجموعه گسترده‌ای از رستوران‌های خوب در باکو وجود دارد. جدای از بهای مناسب، برای انواع ذائقه‌ها غذا یافت می‌شود. غذاهای آذری، فرنگی، ایرانی، آسیایی و فست فود های متنوع را به‌راحتی می‌توانید بیابید. چایخانه‌های فراوانی نیز در شهر پراکنده‌اند. برای لمس فرهنگ محلی سری به آن‌ها بزنید و از چای به همراه شیرینی لذت ببرید. چالش مسابقه بر سر نرد یا دومینو نیز بخشی دیگر از تفریحات چایخانه‌ای است.